Home / Zabava / Detelina sa 4 lista, potkovica, bubamara – Šta nam sve može doneti sreću

Detelina sa 4 lista, potkovica, bubamara – Šta nam sve može doneti srećuAko bubamara sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju.

Insekti koji nose sreću

Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk.

Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su verovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nositeljem sreće i blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema.

bubamarea
Foto: Printskrin

Bubamara takođe daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sledeće nedelje biti lepo vreme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Simboli sreće u prirodi

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Duge se smatraju srećnim jer se na jednom kraju uvek nalazi ćup s blagom.

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Životinje koje nose sreću

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

dolpin-main-picture
Foto: Printskrin

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu “imati svinju” koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i nebesa.

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.

Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Delovi životinja koji nose sreću

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću – verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

Predmeti koji nose sreću

Hvatač snova deo je indijanske kulture i u legendama je prvu od pauka na poklon dobila starica Nokomis u znak zahvalnosti što nije dozvolila svom unuku da ga ubije. Oni štite svog vlasnika od noćnih mora.

Potkovica je opšte poznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkovica je vezana uz mesec i prikuplja sreću, a ako su joj umjereni prema dole, onda predstavlja majčinu utrobu i obasipa vlasnika srećom. Grci su u potkovici videli polumesec koji je predstavljao plodnost.

potkovica
Foto: Printskrin

Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Kovanice su takođe među popularnim nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, ceo dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas ceo dan pratiti nesreća.

Najsrećniji novčići oni su koji su svijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupovini. Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u levom džepu ili na ogrlici oko vrata.

Novčići u tegli koju držimo u kuhinji takođe nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca.

Ako dobijemo sitno u ponedeljak, imaćemo sreću cele nedelje, a kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose im posebnu sreću. Kovanice koje su izrađene na prestupnu godinu takođe nose sreću.

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao.

Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Biljke koje donose sreću

Detelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom – zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

000001968-luck_clover
Foto: Printskrin

Srećni brojevi

Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Takođe se veruje da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

Stvari i pojave koje ispunjavaju želje

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate. Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvezda padalica – ko god je vidi sme nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta jer se to inače neće ispuniti.

Drugi nosioci sreće

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

110111_dimnjacar
Foto: Printskrin

(Kurir)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =