Klikom na sliku pristupite sajtu.

Iranska mornarica ima novo moćno oružje za odbranu od SAD-a – InfoZabava.com
Home / Vijesti i Svijet / Iranska mornarica ima novo moćno oružje za odbranu od SAD-a

Iranska mornarica ima novo moćno oružje za odbranu od SAD-aKatamaran, sposoban da razvije veoma visoku brzinu, kao i da ponese jedan helikopter, nosiće jasnu poruku američkoj mornarici: “Idite u Zaliv Svinja, Persijski zaliv je naš dom”.

iranski-gliser-katamaran
(Foto: Hosein Ostovar)

Gliser širok 13, a dugačak 50 metara ima radijus operativnog dejstva od 10.000 kilometara, uz maksimalnu brzinu od 28 čvorova (52km/č), može da poveze do 100 članova posade i jedan helikopter.

Brod nosi ime, pod čudnim okolnostima, nedavno preminulog komandira Revolucionarne garde Mohameda Nazerija.

Traka sa pomenutim natpisom, na kojoj bi im pozavideli i umovi američkog PsyOps-a (specijalna jedinice za psihološko ratovanje Pentagona), ostaće na brodu i nakon ove prezentacije čime se, prema zvaničnom saopštenju, “aludira na nemoć američke mornarice, koju su prikazali u propaloj akciji u Zalivu Svinja na Kubi 1961”.

Pentagon je ove godine nekoliko puta upozoravao američki Senat na sve veći broj “provokacija” iranskih plovila, što je dovelo i do nedavne rezolucije američkog zakonodavnog tela o “iranskom rušenju stabilnosti u Persijskom zalivu”.

Iranski kontra-admiral Ali Fedavi rekao je da će novi brod povećati moć iranske vojske i da će “imati uticaja na proračune neprijateljskih snaga – pogotovo Amerike”.

“Ne postoje opravdani razlozi za prisustvo američke mornarice u Persijskom zalivu. Mi smo uvek smatrali američko prisustvo u Zalivu kao faktor nestabilnosti i zla, a tako ćemo i nastaviti da sagledavamo”, rekao je Fadavi, dodavši da SAD mora da napusti ove vode.

“Persijski zaliv je naš dom. Amerikanci su ti koji treba da objašnjavaju zašto su došli ovde sa drugog kraja planete da igraju svoje ratne igre”, rekao je iranski lider ajatolah Ali Kamenei na porinuću novog glisera.

Da podsetimo, u januaru ove godine iranski gliseri zarobili su američki brod i njegovu posadu koji su ušli u iranske teritorijalne vode. U avgustu mesecu jedan američki brod ispalio je tri upozoravajuća hitca prema iranskom plovilu koje se, kako su naveli, približavalo velikom brzinom.

izvor: pravda

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 4 =