Klikom na sliku pristupite sajtu.

Kultni film bez koga je nemoguće zamisliti blagdane: Ovih 20 stvari najverovarnij niste znali o legendarnom božićnom filmu – InfoZabava.com
Home / Showbizz / Kultni film bez koga je nemoguće zamisliti blagdane: Ovih 20 stvari najverovarnij niste znali o legendarnom božićnom filmu

Kultni film bez koga je nemoguće zamisliti blagdane: Ovih 20 stvari najverovarnij niste znali o legendarnom božićnom filmuSvakog Božića na televiziji se pušta Sam u kući. Svake godine komentiramo ‘ne opet’ i svake godine svejedno gledamo taj kultni film bez kojeg je nemoguće zamisliti blagdane.

Prije 26 godina, ono što se činilo kao simpatična obiteljska komedija o dječaku koji je ostao sam kod kuće preko božićnih praznika postao je klasik. Danas ne možemo zamisliti Božić bez Kevina i njegovog okršaja s priglupim lopovima koje je nasamario.

Film koji je Macaulaya Culkina pretvorio u zvijezdu vjerojatno znate napamet, no ovo je 20 stvari koje vjerojatno niste znali o možda ne omiljenom, ali svakako neizbježnom blagdanskom filmu.

1. Bez Strica Bucka ne bi bilo ni Sam u kući

uncle-buck

Ideja o stvaranju filma Sam u kući Johnu Hughesu je došla kad je radio Strica Bucka, u kojem je također glumio Macaulay. Jedna scena to i otkriva: u filmu Stric Buck Culkin se suočava s potencijalnom dadiljom kroz otvor za poštu, a u Sam u kući se konfrontira s Marvom (Danielom Sternom) kroz ulaz za pse.

2. Uloga Kevina je napisana posebno za Macaulaya

kevin-sam-u-kuci

Ipak, to nije spriječilo redatelja Chrisa Columbusa da provede audiciju na kojoj je bilo više od stotinu druge djece, što je zaista bilo nepotrebno jer je Macaulay jednostavno Kevin.

3. Macaulay nije jedini Culkin koji se pojavio u filmu

fuller

Njegov mlađi brat Kieran je glumio njegovog rođaka popišanca, Fullera. Iako mu je ta uloga uloga bila glumački debi, Kieran je nakon nje ostvario bogatu karijeru u filmovima poput The Cider House Rules, Igby Goes Down i Scott Pilgrim vs. the World.

4. Macaulay je Chrisa Columbusa naučio vrlo važnu lekciju

kevin-vrecice

Tijekom snimanja filma Sam u kući, Columbus je naučio da, kada pristaneš raditi s djetetom glumce, radiš s čitavom njegovom obitelji.

“Bio sam mlad i vrlo naivan. Ispočetka nismo znali mnogo o obitelji Culkin, no kasnije smo mnogo toga saznali. Priče su bile strahovite. Radio sam s klincem koji je stvarno imao problematičnu obitelj”, rekao je Columbus.
Culkinovi roditelji su 1995. godine vodili vrlo prljav i vrlo javan sudski spor oko Macaulayeva bogatstva.

5. Film drži Guinessov rekord

kucica-sam-u-kuci

U prvom tjednu prikazivanja, Sam u kući je zaradio više od 17 milijuna dolara u 1202 kina.

Film je prvi put prikazan 16. studenoga 1990., nakon čega je punih 12 tjedana bio ‘broj jedan’, a do svibnja ’91. je bio u top deset što mu je donijelo mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda.

6. Film je zbog svoje popularnosti postao glagol

kevin

Scenarist William Goldman je u svojoj knjizi The Big Picture: Who Killed Hollywood? And Other Essays priznao kako je nevjerojatan uspjeh filma Sam u kući postao fraza u holivudskom rječniku: to be Home Aloned, što znači ‘dugo se zadržati na top ljestvicama’.

7. Postao je franšiza

home_alone_three_xlg

 

Dok su se prvotni glavni glumci pojavili još samo u nastavku, Sam u kući: Izgubljen u New Yorku, film je postao franšiza koja je kompletirana s još četirima nastavcima, trima video-igricama, dvjema društvenim igrama, novelizacijom i dječjim igračkama.

8. Poljaci obožavaju McCallistere

mama-sam-u-kuci

Gledanje filma Sam u kući je tradicija u Poljskoj. Film je 2011. godine bio najgledaniji božićni sadržaj, s više od pet milijuna gledatelja.

9. Dom McCallisterovih je turistička atrakcija

sam-u-kuci-kuca

Kuća u Lincoln Avenueu 671 u Winnetki, Illinois u kojoj je sniman film postala je prava turistička atrakcija za ljubitelje filma. Također, kućica na drvetu u Kevinovu stražnjem dvorištu nije postojala prije, već je izgrađena za potrebe filma i srušena je nakon snimanja.

10. Sve scene su snimljene u okolici Chicaga

mccallisteri

Iako je poanta priče da su Kevinovi roditelji otputovali u Pariz bez njega, čitav film je snimljen u Chicagu.

11. Robert De Niro je odbio ulogu Harryja

de-niro

Zanimljivo je i da je lik Harryja Limea dobio ime po liku Orsona Wellesa iz filma Treći čovjek.

12. Joe Pesci je imao zanimljivu metodu

prst

Kako bi ga se Macaulay zaista bojao, Pesci ga je izbjegavao na setu. Također ga je zaista ugrizao za prst, od čega je Macaulayu ostao ožiljak.

13. Pesci je psovao na setu

joe-pesci

Naviknut glumiti zlikovce u malo drugačijim uvjetima, obiteljsko okruženje na setu mu je bilo čudno pa mu je često pobjegla koja psovka.

14. I Daniel Stern je imao ‘dugi jezik’

kuglice

U sceni kada mu se noga zaglavi u otvoru za pse, Stern kaže ‘sranje’, što se čuje u filmu.

15. U stvarnom životu Harry i Marv ne bi preživjeli Kevinov napad

joe-pesci-harry-sam-u-kuci

Vruće glačalo u glavu, skalpiranje let lampom, gumeni meci u lice i međunožje u stvarnom životu bili bi pogubni za Mokre bandite, procijenio je jedan liječnik. Kuglice po kojima Marv gazi bi bile najmanji problem. Usput budi rečeno, kuglice su bile od šećera, a i Stern je nosio lažna stopala kada ih je gazio.

16. Tarantula na Marvovu licu je bila prava

marv-tarantula

Scena u kojoj Kevin stavlja tarantulu na Marvovo lice je prava. Stern je pristao na trenutak imati ogromnog pauka na licu, no nije smio vrištati kako ga ne bi prepao pa je zvuk snimljen kasnije. No, ruka koja spušta tarantulu nije Macaulayeva nego dublerova.

17. Ne trudite se pronaći Anđele prljavih duša

Film ne postoji, baš kao ni njegov nastavak.

18. Susjed Marley nije bio u originalnom scenariju

marley-sam-u-kuci

Starac koji je isprva Kevinu ulijevao strah u kosti, a zatim ga poučio vrijednosti obitelji isprva nije bio u planu, no Columbus ga je ubacio kako bi dao filmu sentimentalnu notu.

19. Uz film je vezana teorija zavjere o Elvisovoj smrti

elvis

Teoretičari zavjere vjeruju kako Elvis ne samo da nije umro, već se i pojavio kao statist u filmu Sam u kući.

net.hr

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 7 =