Home / Zabava / Naučno potvrđeno: Video igre ne stvaraju nikakvu zavisnost

Naučno potvrđeno: Video igre ne stvaraju nikakvu zavisnostNeki istraživači su išli toliko daleko da videoigre poistovjećuju s teškim drogama, nazivajući ih digitalnim heroinom. Američko udruženje psihijatara je igranje online identificiralo kao mentalnu bolest, a WHO je “gaming disorder” predložio za svoj katalog mentalnih bolesti, rame uz rame s ovisnošću o alkoholu i teškim drogama.

Ovo je sve, u najmanju ruku, užasno pogrešno. Igranje videoigara ne izaziva ovisnost u bilo kojem smislu. To je normalno ponašanje koje, iako možda u mnogim slučajevima gubitak vremena, nije štetno i ne utječe na kvalitetu života u načinu na koji to čine upotreba droga ili alkohola, prenosi Zimo.

Počnimo s neuronaučnom analogijom da su područja u mozgu povezana s uživanjem droga ista kao i ona povezana s užitkom igranja videoigara. To je istina, ali ne i poučak. Ta područja mozga, koja proizvode i odgovaraju na dopamin, su uključena u bilo koju mozgu ugodnu aktivnost: seks, uživanje u dobrom razgovoru, jedenju ukusne hrane, čitanju dobre knjige, korištenje droga.

girl-gamer-700x394
Foto: Printscreen

Količina dopamina koja se veže uz ove aktivnosti se, ipak, itekako razlikuje. Po istraživanju, igranje videoigara ili gledanje zabavnog videa na internetu potiče lučenje dopamina u mozgu kao i jedenje komada pizze. Poređenja radi – korištenje methamfetamina podiže te nivoe više od deset puta. Zaključak je da, zadovoljavajuća radnja koja potiče izlučivanje dopamina, sama za sebe ne ukazuje ni na šta drugo nego da je zadovoljavajuća.

Veliko istraživanje bazirano na internet igrama objavljeno u “American Journal of Psychiatry”, također, sumnja u česte navode da igranje igrica izaziva ovisnost. Koristeći tehnike Američkog psihijatrijskog udruženja za utvrđivanje psihičkog poremećaja, pokazali su da u najgorem slučaju samo jedan posto onih što igraju mogu pokazati karakteristike ovisnosti. Uz to dolazi napomena da i taj pokaz ovisnosti ima daleko manje značajke ovisnosti od, recimo, kockanja.

(Avaz)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =