Klikom na sliku pristupite sajtu.

Poznati ruski doktor tvrdi: Djeci su potrebni mama i tata, a ne lijekovi – InfoZabava.com
Home / Zdravlje i Ljepota / Poznati ruski doktor tvrdi: Djeci su potrebni mama i tata, a ne lijekovi
Mother and father kissing baby daughter

Poznati ruski doktor tvrdi: Djeci su potrebni mama i tata, a ne lijekoviJevgenij Komarovski, doktor medicinskih znanosti, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o njezi djece, govorio je o borbi protiv alergija i jačanju imuniteta kod djece.

ruskidoktor

“Ljudi općenito, pa i djeca konkretno, imaju sposobnost adaptacije na sve vremenske uvjete. Promjena klime može ozbiljno djelovati na budućnost ljudske civilizacije, ali je značajno preuveličan utjecaj ovih promjena na zdravlje jednog, konkretnog djeteta”, kazao je pedijatar.

Život suvremene obitelji danas se jako razlikuje od onoga što je bilo uobičajeno prije 20 ili 30 godina. Sve je drugačije: od njege djece, do kućne tehnike, klima-uređaja, hrane, ali i vremena provedenog na svježem zraku, pa i kvalitete samog zraka, sporta i rekreacije u dječjim institucijama i predškolskim i školskim.

Posebno pitanje je današnja medicinska etika. Parola agresivnih farmakologa glasi: nema zdravih, postoje samo oni koji nisu temeljito pregledani. Za svaki, pa i najmanji problem, farmaceutske kompanije su smislile lijek. Još jedan bitan faktor su kompjuteri koji ozbiljno utječu na suvremeni odgoj i komunikaciju djece i roditelja.

Zbog vlastitog neznanja, krivce traže u drugima

“Sve ovo navodim kako bih skrenuo pažnju na to da su roditelji skloni razmatrati klimatske faktore kao opravdanje za vlastite greške i ljenost, jer se zdravlje i imunitet djeteta najprije formiraju načinom života. A mama i tata su ti koji oblikuju način života djeteta”, pojašnjava Komarovski.

Kada roditelji ne mogu procijeniti što je dobro ili loše za njihovo dijete, kada ne znaju organizirati pravilnu njegu, odnosno režim prehrane, vježbanja, šetanja, kupanja, ukazivanja osnovne medicinske pomoći pri čestim dječjim bolestima — sve to dovodi do toga da se roditelji pozivaju na lošu klimu, zagađen zrak, neorganiziranu državu, loše liječnike itd.

Djeci su potrebni mama i tata, a ne lijekovi

Još jedna tipična zabluda je to što je većina odraslih uvjerena da postoji lijek koji na čudotvoran način može utjecati na jačanje imuniteta kod djece. Takvi lijekovi zapravo ne postoje, a ono što je na policama u brojnim apotekama, to su sve ‘šarene laži’. Upotreba tih preparata služi samo da roditelji mogu reći kako su učinili nešto dobro za svoje dijete. Drugi cilj prodavanja takvih lijekova je da se napune džepovi proizvođačima.

“Ako želite da vaše dijete ne pobolijeva, ako želite da se brzo i lako adaptira na životne uvjete i okolnosti koji se jako brzo mijenjaju, onda čitajte, informirajte se. A prije svega toga ne dopustite da dijete bude pretoplo odjeveno, nemojte ga previše hraniti, potaknite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte dijete držati u sterilnim uvjetima.

S djecom provodite više vremena na svježem zraku i nemojte davati djeci ‘čarobne’ tablete za jačanje imuniteta. Prije svega, djeci su potrebni mama i tata”, izjavio je doktor Jevgenij Komarovski.

Izvor: Djetinjarije.com

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 7 =