Klikom na sliku pristupite sajtu.

Stručnjaci upozoravaju: 4 koraka koje treba preduzeti da kupatilo ne postane „zamka smrti“ – InfoZabava.com
Home / Zabava / Stručnjaci upozoravaju: 4 koraka koje treba preduzeti da kupatilo ne postane „zamka smrti“

Stručnjaci upozoravaju: 4 koraka koje treba preduzeti da kupatilo ne postane „zamka smrti“Pozovite električara koji će proveriti da li su termometar koji reguliše temperaturu u bojleru, ali i sigurnosni ventil koji propušta paru u redu.

Sve su češći slučajevi u kojima ljudi ginu u svojim kupatilima, i to od strujnih udara. Jovana Jočić (27) iz Nakova kod Kikinde stradala je od strujnog udara u kupatilu kada je krenula na tuširanje, a u januaru je Nikola Đ. (18), maturant iz Prve Kutine kod Niške Banje, nastradao dok se tuširao, takođe od strujnog udara.

Evo šta kažu stručnjaci – koje korake treba da preduzmemo da nam kupatilo ne postane „zamka smrti“.

PROVERITE BOJLER

bojler
Foto: Printscreen

Pozovite električara koji će proveriti da li su termometar koji reguliše temperaturu u bojleru, ali i sigurnosni ventil koji propušta paru u redu. Ako je bojler pun pare, tj.ako ventil ne funkcioniše – preti eksplozija bojlera.

LOŠE UZEMLJENJE?

Najčešći problem kod nesreća u kupatilu su stare instalacije kod kojih nije dobro uzemljenje. Kod starih instalacija kada grejač „probije“ tj. izgori, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da „iskoči“, pa onda jedini provodnik postaje telo koje se nalazi u kadi. I tada nastane strujni udar od koga stradaju ljudi.

OPREZNO S FENOM

woman-drying-her-hair-jpg-838x0_q67_crop-smart
Foto: Printscreeen

Prema savetima električara, fen ne smete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

ISKLJUČUJTE GREJALICU DOK SE TUŠIRATE!

Nikako ne uključujte grejalicu ili bojler tokom tuširanja, jer postoji opasnost da se dogodi kratak spoj između njih!

(web-tribune)

Advertisement

Leave a Reply