Home / Zabava / Volite da čitate knjige? To znači da ste najbolja osoba – evo zašto
Young woman lying on grass reading book.

Volite da čitate knjige? To znači da ste najbolja osoba – evo zaštoPrema najnovijim istraživanjima osobe koje čitaju knjige su bolji ljudi, prenosi Independent.

Želite postati bolja osoba? U tom slučaju bilo bi najbolje da pročitate neku knjigu, jer prema najnovijim istraživanjima, čitanje bi vas moglo učiniti ljubaznijima i boljima.

Testirana su 123 ispitanika, kojima su postavljena pitanja o njihovom zanimanju prema čitanju knjiga, gledanju televizije i igranju igrica.

Ispitanici su testirani na interpersonalne vještine, što je uključivalo i to koliko su osjećajni prema drugim ljudima te da li su im spremni pomoći.

Istraživanje koje je sprovedeno na Kingston univerzitetu u Londonu, pokazalo je da se ljudi koji čitaju češće ponašaju na društveno prihvatljiv način u odnosu na one koji radije gledaju televiziju. Umjesto toga, ljubitelji tv sadržaja su manje prijateljski raspoloženi i nemaju mnogo razumijevanja prema drugima.

Ipak, ne može vas samo tek neka obična knjiga učiniti boljim osobama, jer se pokazalo da literatura koju birate uveliko utječe na nivo inteligencije.


Foto: Printskrin

– Izloženost fikciji dovodi do niza empatičkih sposobnosti – smatraju naučnici.

Studija je pokazala da su ljubitelji fikcije pokazali više društveno prihvatljivog ponašanja, dok su ljubitelji drame i ljubavnih romana pokazali više empatičko ponašanje.

Isto tako, ljubitelji eksperimentalnog sadržaja pokazali su sposobnost da vide stvari iz druge perspektive, ali to se odnosilo na one koji vole komični sadržaj i pokazali su najveći nivo tolerancije prema drugima. Osim toga, naučnici smatraju i da bi proza i komedija mogla utjecati na empatičko ponašanje kod ljudi.

(Avaz)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =