Home / Zabava / Zašto mačke toliko dugo spavaju?

Zašto mačke toliko dugo spavaju?Mačke spavaju u prosjeku 15 sati na dan, a neke i do 20 sati. Upravo zato, mnogi vlasnici postavljaju pitanje: zašto mačke toliko spavaju?

Kad su najaktivnije?

Mačke su najaktivnije od sumraka do zore. To bi značilo da tek predvečer postaju aktivne, dok danju spavaju, što bi za vas mogao biti poprilični šok, kad dovedete kući novu mačku. Vaša ljubimica neće trošiti vrijeme te će odmah početi istraživati i upadati u nevolje – najčešće dok vi čvrsto spavate. Ali, ubrzo nakon što vaša mačka završi s doručkom, a vi krenete na posao, ona će se udobno zavaliti i krenuti drijemati.

Sakupljanje energije

Mačke su predatori, što znači da im se život vrti oko lova i ulova i to pretežno noću. I velike mačke, poput lavova, imaju sličan način ponašanja. Čak i u igri će pokazati te instinkte. A lov oduzima itekako puno energije, bez obzira lovi li ona plijen ili se samo igra po kući. Upravo tu dolazimo do toga kako je san izuzetno važan za sakupljanje energije i još više trčanja, skakanja, sakrivanja i penjanja.

Jedno oko otvoreno

Ne doslovno, već se to samo tako kaže. Radi se o sljedećem: mačke rijetko kad duboko spavaju te većinu vremena samo drijemaju, dok duboki san traje oko 5 minuta. Također, drijemaju u položaju koji će im omogućiti brzo kretanje u akciju, ukoliko će to biti potrebno, jer su one stalno na oprezu. Mačići i starije mačke spavaju nešto duže od odraslih mačaka.

Kišni dani

Baš poput ljudi, i mačke su meteoropati te vremenske prilike poprilično utiču na nivo njihove aktivnosti. Njihovo ponašanje može varirati, ovisno o vrsti, dobi, temperamentu i cjelokupnom zdravlju. Ali, bez obzira na to, uočeno je da mačke spavaju više, kad je vrijeme loše, hladno i kišovito, piše Index.hr.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 5 =