Kako se izboriti sa seboroičnim dermatitisom?

admin
3 Min Read

Seboroični dermatitis je kronična kožna bolest koja se javlja kao rezultat poremećaja u radu lojnih žlijezda, što dovodi do prekomjernog lučenja sebuma i nastanka peruti. Ova bolest najčešće pogađa muškarce i djecu, no može se pojaviti i kod žena u bilo kojoj dobi.

Postoje različiti oblici seboroičnog dermatitisa, uključujući seboroični dermatitis glave i seboroični dermatitis lica. Seboroični dermatitis glave je najčešći oblik bolesti, a manifestira se kao perut i suhoća na vlasištu, a ponekad i kao ljuskanje kože. Seboroični dermatitis lica se javlja kao crvenilo i ljuskanje kože u obrazima, čelu i bradi.

Uzroci seboroičnog dermatitisa nisu potpuno razjašnjeni, no smatra se da je genetski uvjetovano i da se može pojaviti kao reakcija na stres ili hormonalne promjene. Također, neke vrste gljivica iz roda Malassezia mogu pridonijeti razvoju seboroičnog dermatitisa.
Liječenje seboroičnog dermatitisa uključuje upotrebu lijekova koji smanjuju proizvodnju sebuma i uništavaju gljivice te lokalne lijekove koji hidratiziraju kožu i umiruju iritaciju. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti oralne lijekove ili hormonske kreme.
Nemoguće je potpuno izliječiti seboroični dermatitis, no redovitim liječenjem i pravilnom njegom kože moguće je smanjiti simptome i spriječiti pogoršanje bolesti. Preporučljivo je koristiti šampone i druge proizvode za njegu kose i kože koji su posebno formulirani za osobe s seboroičnim dermatitisom.

Osim liječenja lijekovima, postoje i neki preporučeni načini za smanjenje simptoma seboroičnog dermatitisa:

  • Češće pranje kose i kože glave: To može pomoći u uklanjanju viška sebuma i spriječiti nastanak peruti. Preporučljivo je koristiti šampone koji sadrže cink pirition ili selen sulfid.
    Održavanje higijene: Redovito pranje ruku i njega lica mogu pomoći u smanjenju simptoma seboroičnog dermatitisa na licu.
  • Izbjegavanje stresa: Stres može pogoršati simptome seboroičnog dermatitisa, stoga je važno naći načine da se smanji stres u svakodnevnom životu.
  • Održavanje zdrave prehrane: Zdrava i uravnotežena prehrana može pomoći u održavanju zdravlja kože i smanjenju simptoma seboroičnog dermatitisa.
  • Izbjegavanje dražećih sredstava: Potrebno je izbjegavati proizvode za njegu kose i kože koji sadrže alkohol i druga dražeća sredstva.
  • Redoviti pregledi kod dermatologa: Redoviti pregledi kod dermatologa pomoći će u praćenju stanja kože i prilagodbi liječenja u slučaju pogoršanja simptoma.

Seboroični dermatitis je kronična kožna bolest koja zahtijeva dugotrajno liječenje i pažljivu njegu kože. Redovitim liječenjem lijekovima i pravilnom njegom kože, kao i održavanjem zdrave prehrane i smanjenjem stresa, moguće je smanjiti simptome i spriječiti pogoršanje bolesti. Važno je posjetiti dermatologa redovito kako bi se pratilo stanje kože i odabralo najprikladnije liječenje. Iako seboroični dermatitis nije moguće potpuno izliječiti, s pravilnom njegom i liječenjem moguće je održavati simptome pod kontrolom i imati zdravu i lijepu kožu.

Izvor:infozabava.com

Share this Article