Da li boja urina govori nesto više o našem zdravlju?

admin
2 Min Read

Boja urina može biti indikator nekih promena u našem organizmu i može ukazivati na prisustvo određenih bolesti ili zdravstvenih problema. Međutim, treba imati na umu da boja urina može varirati u različitim vremenskim periodima, pa je stoga važno pratiti dugoročne promjene u boji urina kako bi se eventualno ranije otkrili neki zdravstveni problemi.

Normalna boja urina je žuta, a boja može varirati od svijetlo žute do tamno žute, u zavisnosti od različitih faktora, kao što su unos hrane i pića, vrsta i količina lijekova koje uzimate, kao i vaše fizičko stanje.

Međutim, ako primijetite promjenu boje urina koja traje duže vrijeme ili se pojavi neočekivano, to može biti znak nekog zdravstvenog problema i trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Evo nekoliko primjera kako promjena boje urina može ukazivati na određene zdravstvene probleme:

Urin koji je tamno žute boje može ukazivati na visoku razinu bilirubina u krvi, što može biti posljedica bolesti jetre ili žučnog trakta.

Ako je urin crvene ili tamno crvene boje, to može biti znak krvarenja u mokraćnom sustavu.

Urin koji je boje bijele ili sivo-bijele boje može ukazivati na prisustvo bakterija ili infekcije mokraćnog sustava.

Urin koji je boje zelene ili plave boje može biti posljedica uzimanja određenih lijekova ili suplementa.

Ukoliko primijetite promjenu boje urina, nemojte se ustručavati posjetiti liječnika i dati mu detaljnu sliku svog stanja. Liječnik će vam moći dati točnu dijagnozu i odgovarajući tretman ako je to potrebno.

Izvor: infozabava.com

Share this Article