Da li je anemija opasna

admin
2 Min Read

Anemija je stanje u kojem je razina crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi ispod normalnog. Ovo stanje može dovesti do smanjene opskrbe kisikom u tkiva i organe, što može uzrokovati simptome poput umora, slabosti, glavobolje, bljedila i otežanog disanja.

Postoje različite vrste anemije, od kojih su neke urođene, dok se druge razvijaju tijekom života. Urođene vrste anemije uključuju talasemiju i sferocitozu, dok se anemije koje se razvijaju tijekom života mogu pojaviti zbog nedostatka željeza, vitamina B12 ili folne kiseline, kao i zbog krvarenja ili nekih bolesti koje utječu na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Anemija može biti opasna ako se ne liječi i ako se ne prepoznaju uzroci anemije. Ako je anemija uzrokovana nedostatkom željeza, može doći do smanjenja razine hemoglobina u krvi i do oštećenja organa zbog nedostatka kisika. Ako je anemija uzrokovana krvarenjem, može doći do naglog pada razine crvenih krvnih zrnaca i do ozbiljnih posljedica poput gubitka svijesti ili čak moždanog udara.

Da bi se prepoznala anemija i odredila uzrok, važno je posjetiti liječnika koji će obaviti laboratorijske pretrage krvi. Liječenje anemije ovisi o uzroku bolesti i može uključivati uzimanje lijekova za povećanje razine crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, kao i promjenu prehrane i načina života. Ako je anemija uzrokovana nedostatkom hranjivih tvari, važno je unositi dovoljne količine željeza, vitamina B12 i folne kiseline u organizam putem hrane ili suplementima. Ako je anemija uzrokovana bolestima poput talasemije ili sferocitoze, možda će biti potrebno liječenje krvnim transfuzijama ili medicinskim tretmanima.

Ukoliko se anemija liječi na vrijeme i ako se pridržavate preporuka liječnika, moguće je vratiti razinu crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u normalu te spriječiti moguće komplikacije. Međutim, važno je redovito posjećivati liječnika i pratiti razinu crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje anemije.

Izvor: infozabava.com

Share this Article