Kako ublažiti simptome grča

admin
2 Min Read

Grčevi su nagle i jake bolove u mišićima koji se pojavljuju kao posljedica kontrakcije mišića. Grčevi se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se javljaju u nogama, stopalima, rukama i leđima. Grčevi mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima, uključujući dehidraciju, nedostatak određenih hranjivih tvari, stres, konzumiranje alkohola ili uzimanje određenih lijekova.

Postoje neki načini na koje se mogu ublažiti simptomi grča:

  1. Pijenje dovoljne količine tekućine: Dehidracija može izazvati grčeve, stoga je važno piti dovoljnu količinu tekućine tijekom dana kako bi se održala hidratacija tijela.
  2. Uzimanje magnezija: Magnezij je mineral koji pomaže u opuštanju mišića i može pomoći u ublažavanju grčeva. Magnezij se može uzimati u obliku dodataka prehrani ili ga možete unijeti u prehranu kroz hranu bogatu magnezijem, poput oraha, sjemenki, zelenog lisnatog povrća i cjelovitih žitarica.
  3. Masaža mišića: Masiranje mišića u blizini mjesta gdje se pojavio grč može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bolova.
  4. Toplina: Korištenje toplih obloga ili kupki s toplom vodom može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju grčeva.
  5. Kontrakcija suprotnog mišića: Kontrahiranje suprotnog mišića od onog u kojem se pojavio grč može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bolova.

Ukoliko se grčevi ponavljaju ili su izrazito bolni, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok grčeva i propisalo odgovarajuće liječenje.

Ako se grčevi javljaju uz uzimanje određenih lijekova, potrebno je razgovarati s liječnikom o mogućnosti promjene doze ili zamjene lijeka drugim lijekom. U nekim slučajevima, liječnik može propisati dodatne lijekove za ublažavanje grčeva. Važno je da se ne prekida s uzimanjem lijekova bez prethodnog razgovora s liječnikom, jer to može dovesti do ozbiljnih posljedica za zdravlje.

Ukoliko se grčevi ponavljaju ili su izrazito bolni, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok grčeva i propisalo odgovarajuće liječenje. Liječnik će možda propisati lijekove ili preporučiti fizioterapiju ili druge terapije za ublažavanje grčeva.

Iako grčevi najčešće nestaju sami od sebe, važno je slijediti preporuke liječnika i pravilno se liječiti.

Izvor: infozabava.com

Share this Article