Krvni ugrušci: Na ovaj način provjerite da li je sve uredu

admin
2 Min Read

Krvni ugrušci su masa koja se formira kada se krv zgusne i stvori grudvice. One se obično formiraju u posudama krvi kako bi zaštitile tijelo od gubitka krvi nakon ozljede. Međutim, ponekad se krvni ugrušci mogu formirati u neželjenim mjestima, poput u krvnim žilama ili u srcu. Ovi krvni ugrušci mogu dovesti do ozbiljnih problema, poput srčanog udara ili moždanog udara, ako se razgrade i putuju kroz tijelo.

Postoje različiti razlozi zašto se krvni ugrušci mogu formirati, uključujući poremećaje u krvi, promjene u krvnim žilama, ozljede ili operacije, te dugotrajno sjedenje ili ležanje u istom položaju. Krvni ugrušci se obično liječe lijekovima koji smanjuju rizik od formiranja novih ugrušaka ili razrjeđuju postojeće ugruške. Ukoliko se sumnja na prisustvo krvnih ugrušaka, obavezno se obratite liječniku za pomoć.

Za provjeru da li je sve u redu sa krvnim ugrušcima, obično se preporučuje da se obratite liječniku i podvrgnete se odgovarajućem pregledu. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti određene testove krvi kako bi se utvrdila učestalost i veličina krvnih ugrušaka.

Osim toga, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od formiranja krvnih ugrušaka:

Redovito se krećite: Sjedenje ili ležanje u istom položaju dugo vremena može povećati rizik od formiranja krvnih ugrušaka. Redovito se krećite kako biste održali cirkulaciju u tijelu.

Održavajte zdravu težinu: Prekomjerna težina može povećati rizik od formiranja krvnih ugrušaka.

Izbjegavajte pušenje: Pušenje može oštetiti zidove krvnih žila i povećati rizik od formiranja krvnih ugrušaka.

Održavajte zdrav način života: Redovito vježbanje, dobra prehrana i održavanje zdrave težine mogu pomoći smanjiti rizik od formiranja krvnih ugrušaka.

Ukoliko imate simptome koji mogu ukazivati na prisutnost krvnih ugrušaka, poput bolova u nogama, oteklina ili promjena boje kože, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Izvor: infozabava.com

Share this Article