Kako izliječiti trigleciride, holesterol i pritisak

admin
2 Min Read

Trigliceridi, holesterol i povišeni krvni tlak (hipertenzija) mogu dovesti do razvoja srčanih bolesti i moždanog udara, stoga je važno liječiti ove zdravstvene poremećaje. Sljedeći su neki od načina na koje se mogu liječiti trigliceridi, holesterol i povišeni krvni tlak:

  1. Promjena prehrane: Promjena prehrane može pomoći u smanjenju triglicerida i holesterola u krvi. To uključuje smanjenje unosa životinjskih masti, zasićenih masnoća i transmasnoća, te povećanje unosa vlakana, cjelovitih žitarica i voća i povrća.
  2. Tjelovježba: Redovita tjelovježba pomaže u smanjenju razine triglicerida i holesterola u krvi te u normalizaciji krvnog tlaka. Preporučuje se tjelovježba barem 30 minuta dnevno, 5 dana u tjednu.
  3. Lijekovi: U nekim slučajevima, liječnik može propisati lijekove za smanjenje triglicerida, holesterola i krvnog tlaka. To uključuje statine za smanjenje holesterola, ACE inhibitori za smanjenje krvnog tlaka i fibrate za smanjenje triglicerida.
  4. Pušenje i alkohol: Pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola mogu povećati razinu triglicerida i holesterola u krvi te povećati krvni tlak, stoga je važno prestati pušiti i ograničiti konzumaciju alkohola kako bi se smanjio rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara.

Ukoliko se pridržavate preporučenih mjera liječenja, moguće je smanjiti razinu triglicerida, holesterola i krvnog tlaka te smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, važno je napomenuti da je svaki slučaj individualan te da se preporučuje razgovor s liječnikom o najboljem načinu liječenja.

Izvor: infozabava.com

Share this Article