Kurkuma – više od začina

admin
2 Min Read

Kurkuma je poznata po svom jarko žutom bojenju i korištenju u raznim vrstama hrane, ali ova biljka ima mnogo više toga za ponuditi nego što se može vidjeti na prvi pogled. Najpoznatiji aktivni sastojak u kurkumi je kurkumin, koji ima snažna antioksidativna svojstva i pokazuje se da može pomoći u smanjenju upale u tijelu. To je samo početak onoga što kurkuma može učiniti za vaše zdravlje.

Studije su pokazale da kurkumin može pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, te da može pomoći u sprečavanju razvoja određenih vrsta raka, kao što su rak prostate i rak dojke. Također se pokazalo da može pomoći u smanjenju simptoma Alzheimerove bolesti i da može pomoći u sprječavanju nastanka novih žarišta bolesti u tijelu.

Osim toga, kurkuma je izvrsna začinska biljka koja se može koristiti u mnogim jelima, a može se koristiti i u obliku praha ili ekstrakta. Jedna od najlakših načina da se uključi u vašu svakodnevnu prehranu je da se doda u smoothie ili ju se dodaje u vodu za piti. Možete je također dodati u juhe, umake i druga jela koja želite da pojačate svojim ukusom i bojom.

Kurkuma se također može koristiti i kao prirodni lijek za mnoge različite bolesti i tegobe. Na primjer, neki ljudi koriste kurkumin kao sredstvo za ublažavanje bolova u zglobovima ili za smanjenje simptoma PMS-a. Također se pokazalo da može pomoći u smanjenju kožnih iritacija i ubrzati proces ozdravljenja rana.

Uključivanje kurkume u vašu svakodnevnu prehranu je lako i može donijeti mnoge koristi za vaše zdravlje.

Izvor: infozabava.com

Share this Article