Lijek za išijas

admin
3 Min Read

Išijas je bolest koja se odlikuje bolom u leđima, nogama i drugim dijelovima tijela. To je uzrokovano kompresijom ili oštećenjem nerva koji vodi od leđne moždine do donjih ekstremiteta. Išijas može biti vrlo bolan i otežavati svakodnevne aktivnosti. Na sreću, postoje različiti lijekovi i metode liječenja za išijas koji mogu pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju kvalitete života.

Lijekovi za išijas se obično koriste kako bi se smanjila bol i upala uzrokovana oštećenim nervom. Nonsteroidalna protuupalna lijekova (NSAID) poput ibuprofena i naproksena su često propisani za liječenje išijasa. Acetaminofen također može pomoći u ublažavanju boli, ali nije učinkovit kao NSAID lijekovi u smanjenju upale. Opioidni analgetici, poput kodeina, također se mogu koristiti za liječenje teške boli, ali se obično propisuju samo u teškim slučajevima jer mogu dovesti do ovisnosti.

Pored lijekova, fizikalna terapija je važna metoda liječenja za išijas. To uključuje vježbe za jačanje i poboljšanje fleksibilnosti leđa i donjih ekstremiteta kako bi se smanjila bol i poboljšao pokretljivost. Masaža također može pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju cirkulacije.

Ako fizikalna terapija i lijekovi ne pomažu u smanjenju boli, liječnik može propisati kortikosteroidne injekcije koje se ubrizgavaju izravno u područje gdje je nerv oštećen. Ove injekcije mogu pomoći u smanjenju upale i bolova. U težim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija kako bi se oslobodio pritisak na oštećeni nerv.
Najbolja prevencija išijasa je pravilna ergonomija tijekom rada i dobro držanje tijela. To uključuje pravilno uspostavljanje radnog mjesta i korištenje pomoćnih uređaja kako bi se smanjio pritisak na leđa i donje ekstremitete. Dobro držanje tijela također je važno, a to uključuje držanje leđa u ravnom položaju i izbjegavanje savijanja leđa dok radite.

Redovita tjelovježba također može pomoći u prevenciji išijasa. Vježbe za jačanje i poboljšanje fleksibilnosti leđa i donjih ekstremiteta mogu pomoći u smanjenju rizika od išijasa. Nošenje udobne, podržavajuće obuće također može pomoći u sprečavanju išijasa, kao i izbjegavanje nošenja visokih potpetica.

Održavanje zdrave težine također može pomoći u sprečavanju išijasa jer manje opterećenje na leđima može smanjiti rizik od oštećenja nerva. Korisno je i održavanje zdrave prehrane i izbjegavanje pušenja, jer ova navika može dovesti do pogoršanja simptoma išijasa.

Ukratko, pravilna ergonomija i držanje tijela, redovita tjelovježba, nošenje udobne obuće, održavanje zdrave težine i prehrane, te izbjegavanje pušenja su sve važne mjere prevencije išijasa.

Izvor: infozabava.com

Share this Article