Najbolji lijek za štitnu žlijezdu

admin
3 Min Read

Štitna žlijezda je jedna od najvažnijih žlijezda u tijelu, a njena uloga je iznimno važna za cjelokupno zdravlje i dobrobit osobe. Problemi sa štitnom žlijezdom mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput poremećaja metabolizma, umora, promjena u tjelesnoj težini i mnogih drugih simptoma. Zbog toga je važno pravovremeno otkriti i liječiti bilo kakve probleme s ovom žlijezdom.

Postoji nekoliko različitih lijekova koji se koriste za liječenje problema s štitnom žlijezdom, ali najbolji lijek će ovisiti o specifičnom problemu i stanju pacijenta. U nastavku ćemo detaljnije proučiti neke od najčešće korištenih lijekova za liječenje problema s štitnom žlijezdom.

Levotiroksin je lijek koji se koristi za liječenje hipotireoze, odnosno nedostatka hormona štitne žlijezde. Ova vrsta lijeka je sintetska verzija hormona štitne žlijezde koji se nalazi u tijelu i pomaže u održavanju razine hormona u normalnim granicama. Levotiroksin se obično daje u obliku tablete i treba ga uzimati svaki dan, najčešće ujutro na prazan želudac.

Propiltiouracil je lijek koji se koristi za liječenje hipertireoze, odnosno prekomjerne proizvodnje hormona štitne žlijezde. Ovaj lijek djeluje tako da smanjuje proizvodnju hormona štitne žlijezde u tijelu i tako pomaže u održavanju normalne razine hormona. Propiltiouracil se obično daje u obliku tablete i treba ga uzimati svaki dan.

Beta-blokatori su lijekovi koji se koriste za liječenje simptoma hipertireoze, poput srčanih palpitacija i povišenog krvnog tlaka. Ovi lijekovi djeluju tako da smanjuju proizvodnju hormona štitne žlijezde u tijelu.
Takođe postoje neki načini koji mogu pomoći u održavanju zdrave štitne žlijezde i spriječiti probleme s njom:

  • Jedite zdravu prehranu bogatu jodom: Jod je mineral koji je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlijezde i njegov nedostatak može dovesti do problema s štitnom žlijezdom. Stoga je važno jesti hranu koja je bogata jodom, poput morskih plodova, jaja, mliječnih proizvoda i nekih vrsta povrća.
  • Održavajte normalnu težinu: Prekomjerna težina ili pretilost mogu dovesti do poremećaja u radu štitne žlijezde. Stoga je važno održavati normalnu težinu kroz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu.
  • Izbjegavajte stres: Stres može utjecati na rad štitne žlijezde i dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona. Stoga je važno naučiti kako se nositi sa stresom i naći načine da ga smanjite u svakodnevnom životu.
  • Redovito se pregledavajte: Redoviti pregledi kod liječnika mogu pomoći u otkrivanju problema s štitnom žlijezdom u ranoj fazi i spriječiti njihov daljnji razvoj.

Ukoliko sumnjate da imate problema s štitnom žlijezdom, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdila točna dijagnoza i propisao odgovarajući tretman.

izvor: infozabava.com

Share this Article