PREHLADA: Prevencija, simptomi i liječenje

admin
3 Min Read

Prehlada je vrlo česta infekcija dišnog sustava koja se najčešće javlja zimi. Može se prenositi kontaktom s bolesnom osobom ili kontaminiranim predmetima, kao što su ručnici ili igračke.

Simptomi prehlade uključuju curenje iz nosa, kašalj, grlobolju i glavobolju. U nekim slučajevima mogu se pojaviti i vrućica, bolovi u tijelu i opća slabost.

Prehlada obično prolazi sama od sebe u roku od nekoliko dana do tjedan dana. Međutim, postoje neke stvari koje se mogu učiniti kako bi se ubrzalo oporavak i smanjili simptomi.

Prvo, važno je da se odmarate i da pijete puno tekućine, posebno vode i tople napitke, kako bi se održala hidratacija tijela. Također je dobro uzimati lijekove protiv bolova i lijekove protiv kašlja prema preporuci liječnika ili ljekarnika.

Nos treba čistiti redovito, najbolje fiziološkim otopinama ili vodom s solju. To će olakšati disanje i smanjiti natečenost. Ako imate vrućicu, možete uzimati lijekove protiv vrućice prema preporuci liječnika ili ljekarnika.

Izbjegavajte kontakt s bolesnom osobom i pokušajte izbjeći okupljališta u kojima postoji veći rizik od zaraze, posebno ako ste osjetljivi na prehladu.

Ako se simptomi prehlade ne smanje nakon nekoliko dana ili ako se pojave ozbiljniji simptomi poput teškog kašlja, vrućice ili poteškoća s disanjem, trebate se obratiti liječniku. On će možda propisati lijekove koji će vam pomoći da se što prije oporavite.

Ukoliko se pridržavate ovih savjeta, vjerojatno ćete se brzo oporaviti od prehlade i vratiti se svakodnevnim aktivnostima. Međutim, ako se osjećate loše ili ako se simptomi pogoršaju, obavezno se obratite liječniku kako bi vam pomogao da se što prije oporavite.

Kao dodatna mjera prevencije, možete se cijepiti protiv prehlade i gripe. Cjepivo protiv prehlade nije dostupno u Hrvatskoj, ali postoji cjepivo protiv gripe koje se preporučuje za osobe starije od 65 godina, trudnice, djecu od 6 mjeseci do 5 godina, te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Iako prehlada obično nije ozbiljna bolest, važno je brinuti o sebi i slijediti preporuke liječnika kako bi se što prije oporavili i izbjegli komplikacije. Pravodobno liječenje i prevencija su ključni za održavanje zdravlja i sprečavanje širenja infekcije drugima.

Izvor: infozabava.com

Share this Article