Vitaminima protiv anemije

admin
3 Min Read

Anemija je stanje u kojem tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, što može dovesti do smanjene sposobnosti tijela da transportira kisik do različitih tkiva i organa. Postoje različiti uzroci anemije, uključujući gubitak krvi, nedostatak određenih vitamina i minerala u prehrani, genetske predispozicije i bolesti koje utječu na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Vitamini su esencijalne hranjive tvari koje su neophodne za zdravlje i normalno funkcioniranje tijela. Postoje mnogi vitamini koji su važni za ljudsko zdravlje, ali neki od najvažnijih vitamina za prevenciju anemije su vitamin B12, folat i željezo.

Vitamin B12 je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i može pomoći u prevenciji anemije koja je uzrokovana nedostatkom ovog vitamina. On se nalazi u mnogim životinjskim proizvodima, uključujući meso, ribu, jaja i mliječne proizvode. Ljudi koji ne unose dovoljno vitamina B12 iz prehrane ili imaju poteškoća s apsorpcijom ovog vitamina iz hrane mogu se liječiti injekcijama vitamina B12 ili uzimanjem oralnih suplemenata.

Folat je vitamin B koji igra važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i može pomoći u sprečavanju anemije uzrokovane nedostatkom ovog vitamina. On se nalazi u mnogim voćnim i povrtnim namirnicama, uključujući zelje, špinat, avokado, banane i grožđe. Folat se također može naći u žitaricama i integralnim proizvodima od cjelovitog zrna.

Željezo je mineral koji je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i može pomoći u prevenciji anemije uzrokovane nedostatkom ovog minerala. On se nalazi u mnogim mesnim proizvodima, uključujući crveno meso, te u nekim povrtnim namirnicama.
slučajevima, liječenje može uključivati:

Unos odgovarajuće hrane: Ako je anemija uzrokovana nedostatkom određenih vitamina ili minerala u prehrani, potrebno je unositi hranu koja sadrži te hranjive tvari. Na primjer, u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom željeza, potrebno je unositi hranu bogatu željezom, poput crvenog mesa, graha, leće i tamnozelenog lišća.

Uzimanje suplemenata: Ako se anemija ne može pobijediti samo promjenom prehrane, liječnik može propisati suplemente vitamina ili minerala kako bi se povećala razina tih hranjivih tvari u tijelu.

Liječenje bolesti: Ako je anemija uzrokovana bolestima kao što su rak ili Crohnova bolest, potrebno je liječiti samu bolest kako bi se poboljšalo stanje anemije.

Transfuzije krvi: U nekim slučajevima, transfuzija krvi može biti potrebna kako bi se povećala razina crvenih krvnih zrnaca u tijelu.

Liječenje genetskih abnormalnosti: Ako je anemija uzrokovana genetskim abnormalnostima, potrebno je liječiti simptome koji su uzrokovani tim abnormalnostima.

Ukupno, važno je da se anemija liječi na vrijeme kako bi se spriječile moguće komplikacije, poput smanjenog imuniteta i otežanog disanja. Stoga je važno da se redovito pregledavate kod liječnika i slijedite preporučene liječničke tretmane.

Izvor: infozabava.com

Share this Article