Moringa – top biljka u kategoriji super hrane

admin
3 Min Read

Moringa je top biljka u kategoriji super hrane zbog svojih neverovatno visokih nutritivnih vrijednosti i brojnih zdravstvenih benefita. Ova biljka, poznata i pod nazivom “drvo života”, raste u tropskim i suptropskim područjima širom svijeta, a njen lišće se često koristi u obliku suhog praha ili svežih listova u ishrani.

Moringa je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, uključujući visoke količine vitamina A, C i E, kao i kalcija, željeza i magnezijuma. Pored toga, sadrži i brojne antioksidante koji pomažu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala.

Osim što je odličan izvor hranljivih sastojaka, moringa se takođe pokazala korisnom u smanjenju holesterola i regulaciji nivoa šećera u krvi, što je od posebnog značaja za osobe sa dijabetesom ili rizikom od srčanih oboljenja. Takođe, moringa se smatra efikasnim sredstvom u smanjenju simptoma astme, te je često preporučivana za ljude sa alergijama.

Moringa se takođe može koristiti kao dodatak u kozmetici, a njena ulja se koriste u proizvodnji kreme, sapuna i drugih proizvoda za negu tijela. Njena stabla i korenje se takođe koriste u medicinske svrhe, a njena semena se mogu koristiti kao prirodni filtar za vodu.

Ako želite da unaprijedite svoj imunitet, regulišete nivo šećera u krvi ili jednostavno želite da unesete više hranljivih sastojaka u svoju ishranu, moringa je izvrsna opcija.
Moringa se pored korištenja u ishrani i medicini, takođe može koristiti u raznim drugim oblastima. Neki od primjera su:

  • U proizvodnji kozmetike: Moringa se često koristi u proizvodnji kreme, sapuna i drugih proizvoda za negu tijela zbog svojih hidratantnih i antioksidativnih svojstava.
  • U medicini: Moringa se takođe koristi u medicinske svrhe, a njena stabla i korenje se koriste u pripremi različitih lijekova.
  • U industriji: Moringa se može koristiti kao dodatak u proizvodnji boja i lakova, kao i u proizvodnji deterdženata i drugih proizvoda za čišćenje.
  • U pročišćavanju vode: Moringa se može koristiti kao prirodni filter za pročišćavanje vode, budući da njena semena sadrže sloj koji se lako povezuje sa nečistoćama i otpadnim materijama u vodi, čime se one uklanjaju.
  • U agrikulturi: Moringa se takođe može koristiti u agrikulturi kao prirodni pesticid, budući da njena ulja imaju insekticidna svojstva. Osim toga, moringa se može koristiti kao hrana za životinje i kao dodatak u proizvodnji komposta.

Izvor: infozabava.com

Share this Article