Najbolja hrana i vježbe za respiratorni sistem: Najvažniji dio nas su naša pluća!

admin
5 Min Read

Naše zdravlje i dobrobit uveliko ovise o našem respiratornom sistemu. Neophodno je unositi hranjivu hranu koja podržava optimalnu funkciju respiratornog sistema želimo li održati naša pluća. U ovom ćemo članku ispitati ćemo neke od najboljih namirnica za naša pluća.

 • Povrće i voće: povrće i voće obiluju antioksidansima koji pomažu u zaštiti pluća od štetnih čimbenika iz okoliša. Neke od najboljih opcija uključuju kivi, jagode, borovnice, rajčice i paprike
 • Zdravlje naših pluća ovisi o našem unosu omega3 masnih kiselina. Losos, sardine, skuša, tuna su među ribama koje ih sadrže
 • Vitamin C: je ključan za imunološki sistem i pomaže u sprječavanju infekcija pluća. Limuni, naranče, kivi, jagode neki su od najboljih izvora vitamina C
 • Vitamin E: pomaže u zaštiti pluća od štetnih vanjskih čimbenika. Suncokretovo ulje, bademi, zeleno lisnato povrće i avokado neke su od namirnica koje ga sadrže
 • Zeleno lisnato povrće: klorofil, kojim obiluju špinat, kelj i rikula, pomaže u detoksikaciji pluća
 • Cimet: antioksidativna svojstva cimeta pomažu u smanjenju upale pluća. Može se uključiti u juhe, jogurt i smoothije
 • Češnjak i luk: ovo povrće je bogato hranjivim tvarima i pomaže u sprječavanju infekcija pluća
 • Biljka kurkuma ima protuupalna svojstva koja su dobra za naš respiratorni sistem
 • Đumbir: pomaže u razrjeđivanju ispljuvka i ima protuupalna svojstva. Može se koristiti u ishrani kao začin
 • Med: je prirodni antibiotik koji pomaže u sprječavanju infekcija pluća

Možete održati zdravlje svojih pluća uključivanjem ovih namirnica u svoju prehranu. No, treba imati na umu da je za optimalnu ishranu ključna konzumacija preporučenih količina i raznolikost namirnica. Ne treba podcjenjivati ​​ni nužnost izbjegavanja namirnica koje mogu štetiti respiratornom sistemu i plućima. U to je uključena hrana bogata transmasnoćama i prerađena hrana s potencijalnim dodacima so i šećer.

Redovita tjelesna aktivnost jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za svoja pluća. Zajedno sa snižavanjem rizika od dijabetesa i bolesti srca, redovita tjelesna aktivnost podupire održavanje zdravlja pluća. Pravilnom prehranom, izbjegavanjem štetnih tvari i držanjem tijela aktivnim možemo doživotno ojačati i održati zdravlje pluća i respiratornog sistema.

Najbolje vježbe za pluća su ona koja povećavaju kapacitet pluća i respiratornu izvedbu. Trčanje, brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla, skijanje i kardio vježbe na spravama kao što su eliptični trenažeri ili steperi izvrsni su načini za povećanje kapaciteta pluća. Vježbe disanja, poput yogine pranayame ili vježbe disanja Buteykove metode, također su izvrsne za povećanje kapaciteta pluća i jačanje respiratornog sistema. Budući da koristi kratku, intenzivnu aktivnost koja motivira pluća da rade voljnije i učinkovitije, intervalni trening također je izvrstan za pluća.

Osim pravilne prehrane i redovite fizičke aktivnosti, postoji niz koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoja pluća.

 1. Pušenje je glavni uzrok bolesti pluća: poput emfizema, bronhitisa i raka pluća. Zbog toga je najbolje suzdržati se od pušenja i ograničiti svoju izloženost duhanskom dimu. Najbolji način da zaštitite svoja pluća je prestati pušiti i biti u blizini duhanskog dima.
 2. Zaštitite svoja pluća od štetnih tvari: izbjegavanjem izlaganja njima, uključujući prašinu, kemikalije i druge tvari koje su prisutne kod kuće ili na poslu. Razgovarajte sa stručnjakom za zaštitu ako ste izloženi ovim opasnim tvarima na poslu ili kod kuće.
 3. Održavanje čistog i svježeg kućnog okoliša: Održavanje čistog i svježeg kućnog okoliša
 4. Redovito se cijepite: Cijepljenje protiv bolesti poput gripe i upale pluća pomaže u sprječavanju infekcija pluća.
 5. Održavajte zdravu težinu: Održavanje dobrog zdravlja pluća olakšava se održavanjem zdrave težine.
 6. Pripazite na simptome: ako osjetite bilo kakve znakove problema s plućima ili respiratornog sistema, poput kašlja, otežanog disanja ili bolova u prsima, odmah se obratite liječniku.
 7. Redovito provjeravajte svoja pluća: Ako ste osjetljivi na plućne bolesti, zakažite redovite preglede kod svog liječnika kako biste pazili na svoja pluća.

Izvor: www.infozabava.com

Share this Article