Prehrana za bolji imunitet

admin
2 Min Read

Prehrana ima veliki utjecaj na naš imunitet i sposobnost da se nosimo s bolestima i infekcijama. Zdrava prehrana s dovoljno vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari pomaže u jačanju imunološkog sustava i sprječava razvoj mnogih bolesti. Međutim, mnogi ljudi nisu sigurni koji su namirnice najbolje za jačanje imuniteta i kako ih uključiti u svoju prehranu.

Jedno od najvažnijih sastojaka za jačanje imuniteta je vitamin C, koji se nalazi u mnogim voćima i povrću, uključujući naranče, kivije, limun, papaju, kupus, brokulu i papriku. Također je važno uključiti u prehranu namirnice bogate mineralima, poput selena i cinka, koji također igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Selen se nalazi u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, mesu i ribi, dok se cink nalazi u mesu, ribi, orašastim plodovima i jajima.

Probiotici, koji se nalaze u fermentiranim namirnicama poput kefira, jogurta i kimchija, također mogu pomoći u jačanju imuniteta jer pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore. Osobe koje imaju zdravu crijevnu mikrofloru imaju veću sposobnost da se nose s infekcijama i bolestima.

Namirnice bogate antioksidansima, kao što su bobičasto voće, crni ribiz, jagode, kupus i rajčica, također su dobre za jačanje imuniteta jer pomažu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala.

Između obroka, pijenje dovoljne količine vode također je važno za jačanje imuniteta jer pomaže u održavanju hidratacije tijela i dobrog funkcioniranja svih tjelesnih sustava.

Sve u svemu, prehrana igra važnu ulogu u jačanju imuniteta i sposobnosti tijela da se bori protiv bolesti i infekcija.

Izvor: infozabava.com

Share this Article