Problemi koje banane bolje rješavaju od tableta

admin
2 Min Read

Sve više ljudi se okreće prirodnim i organskim proizvodima kako bi riješili svoje zdravstvene probleme, a banane su jedan od tih proizvoda. One su prirodno bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a istovremeno su i ukusne i pristupačne. Evo nekoliko problema koje banane bolje rješavaju od tableta:

Poboljšavaju probavu: Banane su bogate vlaknima i pomažu u regulaciji crijeva. One mogu pomoći u smanjenju nadutosti i povećati osjećaj sitosti, što je korisno za one koji pate od probavnih poteškoća.

Snižavaju krvni tlak: Banane sadrže visok nivo kalijuma, minerala koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka. One također sadrže magnezij, koji također može pomoći u smanjenju krvnog tlaka.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti: Banane su bogate antioksidansima, koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. One također sadrže fitokemikalije koje pomažu u smanjenju nivoa “lošeg” kolesterola u krvi.

Pomažu u borbi protiv anemije: Banane su bogate željezom i folnom kiselinom, što ih čini korisnima za one koji pate od anemije.

Poboljšavaju raspoloženje: Banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja se pretvara u serotoninske, hormona koji poboljšava raspoloženje. One također sadrže magnezij, koji također može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Iako banane imaju mnoge korisne svojstva, treba imati na umu da one ne mogu zamijeniti lijekove ili medicinsku pomoć u slučaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Izvor: infozabava.com

Share this Article