Pročitajte za šta je sve korisna kora od banane

admin
3 Min Read

Kora od banane je neobična stvar koja mnogima možda deluje kao nepotrebni otpad, ali ona je zapravo izuzetno korisna u mnogim situacijama. Pre svega, kora od banane se može koristiti u kuhinji kao prirodno čišćenje kože lica i ruku. Samo je potrebno umočiti koru u vodu i nježno trljati po zahvaćenom mestu, što će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija i čistiti kožu od nečistoća.

Kora od banane se takođe može koristiti za čišćenje namještaja i podova. Samo je potrebno namočiti koru u vodu i trljati po površini koju želite da očistite, što će pomoći u uklanjanju prljavštine i nečistoća.

Takođe, kora od banane se može koristiti za uklanjanje mrlja sa tekstila. Samo je potrebno namazati mrlju sa unutrašnje strane kore i ostaviti da deluje nekoliko sati, a zatim isprati sa vodom. Ovo je posebno korisno za uklanjanje mrlja od vina ili kafe.

Kora od banane se može koristiti i za zaštitu biljaka u vrtu. Samo je potrebno omotati oko stabljike biljke i to će pomoći u zaštiti od insekata i gljivica.

Naravno, kora od banane se može koristiti i kao hranljivi dodatak u ishrani. Ona je bogata vlaknima i sadrži mnoge hranljive sastojke poput magnezijuma, kalijuma i vitamina B6. Kora od banane se može sušiti i mleti u prah, a zatim dodati u smoothije ili kolače kako bi se povećala količina hranljivih sastojaka.

Ukratko, kora od banane je izuzetno korisna u mnogim situacijama i ima mnoge različite namene. Pre svega, ona se može koristiti za čišćenje kože i namještaja, uklanjanje mrlja sa tekstila, zaštitu biljaka u vrtu i kao hranljivi dodatak u ishrani.

Nema direktnih štetnosti za korišćenje kore od banane. Međutim, treba imati na umu da se preporučuje da se kora od banane skine sa banane pre nego što se ona pojede, jer je moguće da sadrži male količine pesticida ili drugih hemikalija koji su se mogli naneti tokom procesa uzgoja i transporta. Takođe, ako se kora od banane koristi za čišćenje, trebalo bi da se paze da se ne nanese na osetljive površine poput drveta ili lakirane površine, jer bi to mogle da ostave tragove.

Ukoliko se kora od banane koristi u ishrani, trebalo bi da se uzme u obzir da sadrži visoku količinu vlakana, pa bi se preporučilo da se uzima u umerenim količinama kako ne bi došlo do probavnih problema.

Izvor: infozabava.com

Share this Article