Da li je tjestenina dobra ako planiramo skinuti masne naslage

admin
3 Min Read

Tjestenina je popularan obrok diljem svijeta, ali ako ste na dijeti, pitanje je da li je ona dobar izbor. Odgovor nije jednoznačan i ovisi o vašim ciljevima i prehrani u cjelini.

Ukoliko ste na dijeti zbog gubitka težine, trebali biste se suzdržati od jedenja velikih količina tjestenine. Tjestenina je visokokalorična hrana koja se brzo apsorbira i može dovesti do brzog porasta šećera u krvi. To može dovesti do povećanja apetita i nekontroliranog prejedanja. Osim toga, tjestenina je obično izrađena od brašna od bijelog pšenice, što znači da je uglavnom bez nutritivne vrijednosti.

Međutim, to ne znači da se tjestenina u potpunosti treba izbjegavati. Ako ste na dijeti zbog zdravstvenih razloga i ako vam je dopušteno jesti tjesteninu, postoje neke opcije koje su zdravije od drugih. Najbolje je odabrati integralnu tjesteninu, koja je napravljena od cjelovitog brašna i ima više vlakana i nutrijenata od bijele tjestenine. Također je dobra ideja jesti tjesteninu u manjim količinama i u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama, poput povrća i nemasnog proteina.

Ukratko, tjestenina može biti dio zdrave prehrane ako je konzumirate u umjerenim količinama i ako odaberete zdravije opcije. Međutim, ako ste na dijeti zbog gubitka težine, trebali biste se suzdržati od jedenja velikih količina tjestenine. Važno je pratiti vaše prehrambene potrebe i ciljeve i prilagoditi svoju prehranu u skladu s tim.

Evo nekoliko savjeta za ukusnu i zdravu tjesteninu:

Odaberite integralnu tjesteninu: Integralna tjestenina je napravljena od cjelovitog brašna i ima više vlakana i nutrijenata od bijele tjestenine.

Povećajte nutritivnu vrijednost tjestenine dodavanjem povrća: Pokušajte dodati različito povrće, poput tikvica, brokule ili kukuruza, u sos za tjesteninu. To će povećati nutritivnu vrijednost obroka i dati mu dodatni ukus.

Odaberite zdrave sastojke za sos: Umjesto da koristite gotove sosove koji su često puni dodatnih šećera i soli, pokušajte napraviti svoj sos od svježih namirnica. Na primjer, možete pomiješati rajčicu, bijeli luk, peršin i baziliku za jednostavan sos od rajčice.

Kombinirajte tjesteninu s nemasnim proteinima: Dodavanje nemasnog proteina, poput mesa od peradi ili tofu-a, u tjesteninu će je učiniti zasićenijom i dostatnijom. To će vam također pomoći da se držite dalje od prejedanja.

Ograničite količinu tjestenine: Iako je tjestenina dio zdrave prehrane, važno je ograničiti količinu koju jedete. Najbolje je jesti tjesteninu u manjim količinama i u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama.

Izvor: infozabava.com

Share this Article