Najbolja hrana prije i poslje treninga

admin
4 Min Read

Trening može biti zahtjevan fizički napor, stoga je važno da se pravilno hranite prije nastavka. Hrana koja se konzumira prije treninga trebala bi pružiti energiju i pomoći u održavanju koncentracije tijekom vježbanja. Evo nekoliko opcija za najbolju hranu prije treninga:

Ovo je jedna od najpopularnijih opcija za pre-trening hranu – banane i mlijeko. Banane su bogate glukozom i fruktozom, dvije vrste šećera koji se brzo apsorbiraju u tijelo, a mlijeko je izvor proteina i kalcija. Ovo je dobar izbor ako vježbate rano ujutro ili ako vam treba brza i laka pre-trening hrana.

Voće i orasi – kombinacija voća i oraha je dobar izbor jer je voće bogato glukozom, a orasi su izvor zdravih masnoća i proteina. Ovo je odlična opcija ako planirate vježbati nakon ručka ili u popodnevnim satima.

Riža i piletina – ako planirate intenzivniji trening, riža i pileće meso su dobar izbor jer su oboje izvori energije i proteina. Ova kombinacija će vam pomoći da se osjećate sitima tijekom treninga i da imate dovoljno snage za nastavak.

Tjestenina i povrće – tjestenina je dobar izvor ugljikohidrata, a povrće je izvor vitamina i minerala. Ovo je dobar izbor ako planirate vježbati u večernjim satima ili ako želite nešto što će vam dati energiju tijekom dužeg treninga.

Ukratko, najbolja hrana prije treninga trebala bi biti bogata ugljikohidratima i proteinima i lako probavljiva. Banane i mlijeko, voće i orasi, riža i piletina i tjestenina i povrće su sve dobre opcije za pre-trening hranu. Bitno je da se prilagodite svojim potrebama i ukusima, te da odaberete hranu koja će vam pružiti dovoljno energije za vježbanje.

Hrana koja se konzumira nakon treninga trebala bi pomoći u obnavljanju i regeneraciji tijela. Evo nekoliko opcija za najbolju hranu nakon treninga:

Proteinska pločica ili čokoladni protein – proteinska pločica ili čokoladni protein su dobar izbor jer su brzo probavljivi i pružaju tijelu potrebne proteine za obnavljanje mišića. Ovo je dobar izbor ako nemate vremena za ručak ili ako želite nešto brzo i lako.

Riža i meso – kombinacija riže i mesa je dobar izbor za obrok nakon treninga jer je riža dobar izvor ugljikohidrata, a meso je izvor proteina. Ovo će vam pomoći da se osjećate sitima i da se brže oporavite od treninga.

Jogurt i voće – jogurt je izvor proteina i kalcija, a voće je izvor vitamina i minerala. Ovo je dobar izbor ako želite nešto hladno i osvežavajuće nakon treninga.

Tjestenina i povrće – tjestenina je dobar izvor ugljikohidrata, a povrće je izvor vitamina i minerala. Ovo je dobar izbor ako ste vježbali intenzivno i ako želite nešto što će vam dati energiju za nastavak dana.

Ukratko, najbolja hrana nakon treninga trebala bi biti bogata proteinima i ugljikohidratima i pomoći u obnavljanju i regeneraciji tijela. Proteinska pločica ili čokoladni protein, riža i meso, jogurt i voće i tjestenina i povrće su sve dobre opcije za obrok nakon treninga. Bitno je da odaberete hranu koja će vam pomoći da se brže oporavite i da se osjećate sitima i energizirano nakon treninga.

Izvor: infozabava.com

Share this Article