Nekoliko savjeta za prevenciju i liječenje zubobolje

admin
3 Min Read

Zubobolja je jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi posjećuju stomatologa. Bol u zubima može biti vrlo intenzivna i može utjecati na svakodnevne aktivnosti, spavanje i apetit. Ako se ne liječi, zubobolja može postati sve gore i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U početku, liječenje zubobolje može uključivati lijekove protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta, poput acetaminofena i ibuprofena. Međutim, ako bol ne nestane ili se ponovi, potrebno je posjetiti stomatologa.

Jedan od najčešćih uzroka zubobolje je karijes, što je propadanje zuba uzrokovano bakterijama. Ako se ne liječi, karijes može dovesti do infekcije koja se širi u dublje slojeve zuba i koštane srži. Stomatolog će obično liječiti karijes tako što će ukloniti oštećeni dio zuba i zatvoriti rupe pomoću plombe ili krune.

Drugi uzrok zubobolje može biti upala koja se pojavljuje u tkivima oko zuba, zvana gingivitis. Ovo se obično događa kada se bakterije nakupljaju na površini zuba i u međuzubnim prazninama, što dovodi do upale i bolova. Liječenje gingivitisa uključuje čišćenje zuba i međuzubnih praznina od bakterija, te redovito četkanje i pjenjenje zuba.

Zubobolja može biti uzrokovana i drugim stanjima, poput zubnog nerva koji se ispoljava kroz bol u zubu. Ovo može biti uzrokovano stresom na zubu, poput onog kojeg nastaje kada se zubu stavlja plomba ili kruna. U ovom slučaju, stomatolog će obično ukloniti izvor stresa kako bi se spriječila bol.

Ako se zubobolja javlja zbog infekcije koja se proširila u dublje slojeve zuba ili koštane srži, možda će biti potrebno ukloniti cijeli zub. Ovo se obično naziva ekstrakcijom zuba i može se obaviti u stomatološkoj ordinaciji.

Nakon što se zub ukloni, potrebno je osigurati da se zubobolja ne vrati. To se može postići redovitim čišćenjem zuba i međuzubnih praznina, te konzumiranjem hrane koja ne sadrži velike količine šećera. Ako je potrebno, stomatolog može preporučiti nadoknadu zuba pomoću proteze, mosta ili implantata.

Ukoliko se pridržavate svih preporuka stomatologa i redovito posjećujete stomatologa za preventivne preglede, vjerojatno ćete izbjeći zubobolju i održati zdravlje vaših zuba. Međutim, ako se zubobolja ipak pojavi, važno je posjetiti stomatologa što prije kako bi se utvrdio uzrok i poduzelo odgovarajuće liječenje.

Izvor: infozabava.com

Share this Article