Smokve i suhe šljive – nutritivna i zdravstvena vrijednost

admin
2 Min Read

Smokve i suhe šljive su dva voćna proizvoda koja su bogata nutritivnom vrijednošću i zdravstvenim prednostima.

Smokve su vrlo bogate vlaknima, što pomaže u pravilnom funkcioniranju crijeva i poboljšanju probave. One su također izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C i K, kao i mangan, magnezij i kalij. Smokve također sadrže visok nivo antioksidanata koji pomažu u sprečavanju oštećenja stanica i smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak.

Suhe šljive su također izvor vlakana, kao i vitamina A, C, E i K. One su također bogate mineralima poput magnezija, kalija i cinka. Suhe šljive su dobar izvor željeza, što ih čini idealnim za osobe koje pate od anemije ili imaju niski nivo željeza u krvi. Suhe šljive također sadrže visok nivo antioksidanata, što pomaže u sprečavanju oštećenja stanica i smanjenju rizika od bolesti.

Smokve i suhe šljive su također dobre za kontrolu tjelesne težine. One su niskokalorične i bogate vlaknima, što pomaže u osjećaju sitosti i sprječava prejedanje. One također pomažu u regulaciji šećera u krvi, što je koristan u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Konzumacija smokvi i suhih šljiva također može imati pozitivan utjecaj na zdravlje kože i kose. Smokve su izvor vitamina C i E, koji pomažu u očuvanju zdrave i sjajne kože, dok suhe šljive sadrže vitamine A i C, koji pomažu u održavanju zdravlja kose.

U konzumaciji smokvi i suhih šljiva treba biti umjeren, jer one sadrže visok nivo šećera.

Izvor: infozabava.com

Share this Article