Tri korisne činjenice o svinjskoj masti

admin
4 Min Read

Svinjska mast je proizvod koji se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Međutim, mnogi ljudi su skeptični prema njegovoj upotrebi zbog njegovog sadržaja masti. Iako je to istina, postoje i mnogi korisni aspekti svinjske masti koji se često ignoriraju. Evo tri činjenice o svinjskoj masti koje će vas možda iznenaditi:

  1. Izvor vitamina D: Vitamin D je esencijalni nutrient koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju i imunološkog sustava. Svinjska mast je jedan od rijetkih prirodnih izvora ovog vitamina
  2. Dobra je za srce: Iako sadrži visok postotak masnoća, svinjska mast sadrži i zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca
  3. Pogodna za kuhanje na visokim temperaturama: Svinjska mast je jedna od najstabilnijih masti za kuhanje na visokim temperaturama, što je razlog zašto se često koristi u pečenju i prženju. To je zbog visokog sadržaja nezasićenih masnoća koje se ne lako oksidiraju pri visokim temperaturama

Svinjska mast je dio prehrambenog proizvoda koji se često koristi u kuhinji i može biti koristan za zdravlje ako se koristi umjereno. To su samo tri od mnogih korisnih činjenica o svinjskoj masti, a preporuka je da se konzumira u određenim količinama, te da se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama masnoća.

Koja su druga korisna svojstva svinjske masti?

  • Svinjska mast je izvor energije je bogat izvor kalorija, što je razlog zašto se često koristi u prehrani sportaša i onih koji žele povećati svoju mišićnu masu.
  • Svinjska mast je izvor vitamina i minerala, te osim vitamina D, svinjska mast je također izvor vitamina E i vitamina K, kao i minerala poput kalcija, fosfora i magnezija.
  • Svinjska mast je dobra za probavu i je bogata izvor životinjskih masnoća, koji su esencijalni za pravilnu probavu hrane.
  • Svinjska mast je izvor antioksidansa i sadrži antioksidan koji se zove koenzim Q10, koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima.
  • Svinjska mast je dobra za kožu i kosu je bogat izvor masnoća koje pomažu u održavanju zdrave kože i kose.
  • Svinjska mast ima antiupalna svojstva sadrži masnoće koje mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Razlika između svinjske masti i drugih vrsta masnoća leži u njihovom sastavu masnih kiselina. Svinjska mast sadrži veći udio saturiranih masnih kiselina u odnosu na druge vrste masnoća, kao što su maslac, kokosovo ulje ili maslinovo ulje. Saturirane masne kiseline su one koje se čvrsto stavljaju na sobnoj temperaturi. Također sadrži manji udio mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na druge vrste masnoća. Mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline su one koje se tekuće stavljaju na sobnoj temperaturi. Mononezasićene masne kiseline su važne za zdravlje srca i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Polinezasićene masne kiseline su važne za zdravlje mozga i mogu pomoći u smanjenju upale. Svinjska mast se često koristi za kuhanje na visokim temperaturama zbog sadržaja nezasićenih masnoća, koji se ne lako oksidiraju pri visokim temperaturama. Razlika između svinjske masti i drugih vrsta masnoća leži u sastavu masnih kiselina koje sadrži, te se preporučuje da se koristi umjereno u prehrani, te da se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama masnoća.

Izvor: www.infozabava.com

Share this Article