Utjecaj hrane na tijek psorijatičnog artritisa

admin
2 Min Read

Hrana ima značajan utjecaj na tijek psorijatičnog artritisa, kroničnog oboljenja zglobova koje se često javlja u kombinaciji s kožnom bolešću psorijazom. Prehrana bogata antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i hranjivim tvarima može pomoći u smanjenju upalnih simptoma i poboljšati opće zdravlje bolesnika s psorijatičnim artritisom.

Jedan od najvažnijih nutrijenata za pacijente s psorijatičnim artritisom je omega-3 masna kiselina, koja se nalazi u morskim plodovima, lanenom ulju i orasima. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale i bolova u zglobovima, što može dovesti do poboljšanja pokretljivosti i smanjenja simptoma.

Također je važno uključiti u prehranu hranu bogatu antioksidansima, kao što su voće i povrće, posebno ono što je obojeno crveno, žuto ili narančasto. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice i izazvati upalu.

Hrana bogata hranjivim tvarima, poput cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, također je važna za pacijente s psorijatičnim artritisom. Ove namirnice sadrže mnogo vlakana, proteina i drugih hranjivih tvari potrebnih za održavanje zdravlja tijela.

Konzumiranje velikih količina alkohola, posebno piva, treba izbjegavati jer može povećati rizik od razvoja psorijatičnog artritisa ili pogoršati postojeće simptome. Također je važno izbjegavati prekomjerno unošenje soli, jer može dovesti do povećanja tjelesne težine i pogoršanja simptoma.

Uključivanjem zdrave i uravnotežene prehrane u svakodnevnu rutinu, pacijenti s psorijatičnim artritisom mogu pomoći smanjiti simptome i poboljšati svoje opće zdravlje.

Izvor: infozabava.com

Share this Article